Περιγραφή μαθήματος
Μάθημα: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Κωδικός: ΤΝΕ006
Εξάμηνο: Α
Διδάσκων: Ακαδημαϊκός Υπότροφος
ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Σκοπό του μαθήματος αποτελεί η εισαγωγή των φοιτητών σε βασικές έννοιες και βασικούς κανόνες του αστικού δικαίου, το οποίο αποτελεί κλάδο του δικαίου με πολύ μεγάλη πρακτική σημασία και εφαρμογή στις σύγχρονες συναλλαγές και γενικότερα στη σύγχρονη οικονομική ζωή. Ειδικότερα, έμφαση δίδεται στην παρουσίαση βασικών θεσμών αλλά και σύγχρονων μορφωμάτων του αστικού δικαίου με συνεχή ανάλυση και διαλογική συζήτηση επί πρακτικών παραδειγμάτων (casestudies) κατά τις παραδόσεις. Η ανωτέρω συνεχής αναφορά και συζήτηση επί πρακτικών παραδειγμάτων αποβλέπει στην καλλίτερη κατανόηση από τους φοιτητές των θεσμών του αστικού δικαίου και παράλληλα παρέχει στους φοιτητές τη δυνατότητα να συνδέσουν την ύλη του μαθήματος με την καθημερινή τους ζωή αφενός ως ιδιώτες και αφετέρου στο μέλλον ως οικονομολόγοι και στελέχη επιχειρήσεων αφού, ως γνωστόν, η συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις και η διαδικασία λήψης ορθών αποφάσεων εξυπηρετείται και προάγεται καλύτερα με την γνώση και στάθμιση βασικών νομικών κινδύνων (legalrisks). Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα εκπόνησης σύντομης εργασίας (essay) στην ελληνική ή την αγγλική με συνεχή επίβλεψη από τον διδάσκοντα προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι η επιτυχής εκπόνηση της εργασίας προσαυξάνει τον τελικό βαθμό (bonus).
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει:
- Εισαγωγικά στοιχεία στο δίκαιο γενικώς και στο αστικό δίκαιο ειδικότερα (έννοια δικαίου, κανόνας δικαίου, εφαρμογή κανόνα δικαίου, διακρίσεις αστικού δικαίου).
- Γενικές αρχές του αστικού δικαίου (δικαιοπρακτική ικανότητα-ανήλικοι, κτήση και απώλεια δικαιώματος, σύναψη σύμβασης, ελαττώματα βούλησης-δήλωσης, αντιπροσώπευση, αιρέσεις-προθεσμίες κ.ά.).
- Γενικό ενοχικό δίκαιο όπου εξετάζεται η θεμελιώδης για τη σύγχρονη συναλλακτική ζωή έννοια της ενοχής και τα σχετικά ζητήματα (δημιουργία ενοχής, μεταβίβαση ενοχής, απόσβεση ενοχής), καθώς και η έννοια της αδικοπραξίας και του αδικαιολόγητου πλουτισμού.
- Βασικές μορφές συμβάσεων που περιλαμβάνονται στο ειδικό ενοχικό δίκαιο με έμφαση σε πρακτικά παραδείγματα του καθημερινού συναλλακτικού βίου (σύμβαση πώλησης, μίσθωσης, δανείου, έργου, εργασίας, παρακαταθήκης, εγγύησης κλπ.)
- Βασικά στοιχεία εμπράγματου δικαίου όπου δίδεται έμφαση στις εμπράγματες ασφάλειες (υποθήκη, ενέχυρο με παράδοση, ενέχυρο χωρίς παράδοση, κυμαινόμενη ασφάλεια) θεσμοί, ως γνωστόν, με πολύ μεγάλη σημασία στις σύγχρονες τραπεζικές συναλλαγές
- Βασικά στοιχεία οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου (λ.χ. διαζύγιο, διαθήκη)
- Σύντομη αναφορά σε νέες μορφές συμβάσεων και θεσμών της σύγχρονης οικονομίας που αποτελούν εξέλιξη του "παραδοσιακού" αστικού δικαίου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της σύγχρονης συναλλακτικής ζωής (λ.χ. το ηλεκτρονικό εμπόριο και η ηλεκτρονική σύμβαση (μέσω internet), σύμβαση με καταναλωτή, δίκαιο marketing, λ.χ. αθέμιτη διαφήμιση, κλπ.).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Διονύσιος Π. Φλάμπουρας, Εισαγωγή στο Αστικό Δίκαιο - Θεωρία - Παραδείγματα - Νομολογία, Τεύχος Α΄, Εισαγωγικά στοιχεία - Πηγές - Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου - Γενικό Ενοχικό Δίκαιο, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2009
- Διονύσιος Π. Φλάμπουρας, Πανεπιστημιακές Σημειώσεις, ΕΚΠΑ, 2008
- Ιωάννης Σπυριδάκης, Εισηγήσεις Αστικού Δικαίου, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2004
- Michael Stathopoulos, Contract Law in Greece, 2009, Ant. N. Sakkoulas /Wolters Kluwer Law & Businesss