Αρχική σελίδα » Προπτυχιακές Σπουδές » Μαθήματα » Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής » Τμήμα Οικονομικών Επιστημών » Μαθηματικών και Πληροφορικής » SKL201- Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (εξάμηνο 8ο)

Μάθημα: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κωδικός: SKL201

Εξάμηνο: Β

Διδάσκουσα: Χ. Ντελοπούλου

 To μάθημα είναι διαθέσιμο στο eclass στο

http://eclass.uoa.gr/courses/ECON110/

 Σκοπός

Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που προσφέρονται στους πολίτες και στις επιχειρήσεις και ο ρόλος που παίζει το κράτος.

Τα μαθήματα αυτά βοηθούν τους φοιτητές στην καλύτερη κατανόηση και βαθύτερη γνώση θεμάτων που άπτονται της Οικονομικής Επιστήμης και θα κατανοήσουν το κοινωνικό πλαίσιο το οποίο διαμορφώνεται τόσο στην χώρα μας όσο και παγκόσμια.

Στο μάθημα ένας φοιτητής έρχεται σε επαφή με τις βασικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που λειτουργούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, διαμορφώνει κριτική πάνω σε αυτές, σχολιάζοντας τις αδυναμίες και τα δυνατά τους στοιχεία. Η κριτική γίνεται τόσο σε τεχνικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο όσον αφορά την καθημερινότητα των πολιτών. Η παρακολούθηση του μαθήματος συμβάλλει στην καλύτερη γνώση του, ανερχόμενου στην Ελλάδα, τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και είναι πολύ σημαντικό ένας μελλοντικός οικονομολόγος να έχει πλήρη εικόνα της ελληνικής και της παγκόσμιας πραγματικότητας. Ο τομέας της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης άπτεται κυρίως στην οικονομική επιστήμη, οπότε η παρακολούθηση του μαθήματος είναι πολύ σημαντική για κάθε φοιτητή του τμήματος.

 Περιεχόμενο

Τα μάθημα είναι διεπιστημονικής φύσης, ασχολείται με θέματα διαχείρισης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και βοηθά τους φοιτητές στην καλύτερη κατανόηση και βαθύτερη γνώση θεμάτων που άπτονται της Οικονομικής Επιστήμης μιας και τους δίνετε η δυνατότητα κατανόησης του κοινωνικού πλαισίου το οποίο διαμορφώνεται τόσο στην χώρα μας όσο και παγκόσμια στο χώρο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Θα αναλυθούν οι έννοιες του όρου της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και διοίκησης, της Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας καθώς και η Στρατηγική της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά θα έρθουν σε γνωριμία με έννοιες που βρίσκονται στον τομέα της πληροφορικής, όπως οι έννοιες της διαλειτουργικότητας, του λογισμικού ανοικτού κώδικα, της ασφάλειας των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα ηλεκτρονικά συστήματα δημοσίων προμηθειών και βασικές έννοιες πληροφοριακών συστημάτων καθώς και συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Θα εστιάσουμε σε εφαρμογές και προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και σε επιλεγμένες βέλτιστες πρακτικές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

 Βιβλία 

  1. Εισαγωγή στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση,1η έκδ./2006, Πομπόρτσης Ανδρέας, ISBN: 960-418-083-5, Εκδόσεις Α. Τζιόλα & Υιοί.
  2. Ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση, 1η έκδ./2008, Αποστολάκης Ιωάννης Α.,Λουκής Ευριπίδης, Ν., Χάλαρης Ιωάννης, ISBN: 978-960-02-2189-3, Εκδόσεις Παπαζήση ΑΕΒΕ

 Βιβλιογραφία

  1. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Πολίτες και Επιχειρήσεις, Αθηνά Λαζακίδου, 2014, ISBN        978-960-92645-4-9,Εκδότης Αθηνά Λαζακίδου
  2.  Πληροφοριακά συστήματα διοίκησης, Άνθρωποι, τεχνολογία, διαδικασίες, Wallace Patricia, 1η έκδ./2014, ISBN        978-960-218-886-6, Εκδόσεις Κριτική

 Απαιτήσεις μαθήματος:

Η εγγραφή στο μάθημα  γίνεται ηλεκτρονικά στον ιστοχώρο του μαθήματος